Rijke signalen, wisselende opvolging: presentatie onderzoek bureau Nationaal Rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen
Een cruciale schakel in de aanpak van mensenhandel is de signalering door de opsporingsinstanties. Het is de eerste stap in het opsporingsproces. De politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Koninklijke Marechaussee hebben van 2019 tot en met 2023 gezamenlijk 8.203 signalen van mensenhandel geregistreerd. Terwijl het OM in diezelfde periode tegen 470 verdachten vervolging heeft ingesteld voor mensenhandel. Dat roept vragen op als: wie meldt en signaleert mensenhandel? Welke signalen komen naar voren? Hoe wegen en prioriteren opsporingsmedewerkers deze signalen? En welke acties ondernemen zij om de signalen verder te verrijken en op te volgen? Dit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen geeft antwoord op die vragen. Voor dit onderzoek zijn 811 registraties van mensenhandel in de systemen van de politie, de Arbeidsinspectie en de KMar (2018 tot en met 2023) geanalyseerd. Daaruit blijkt dat er voor elke opsporingsorganisatie knelpunten en kansen liggen in de fasen tussen signalering en vervolging van mensenhandel.
Speciaal voor leden van Valente, presenteren onderzoekers Dyonne Pennings en Luuk Molthof hun onderzoek en gaan in gesprek over de rol van de hulpverlening bij het melden, verrijken en natuurlijk opvolgen van signaleringen.
Aanmelden
Je meldt je voor deze bijeenkomst aan via Mijn Valente.
We zien je graag op 27 mei!