Ben jij echt?
Esmé Wiegman is directeur van Valente. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt in haar werk. In deze blog praat ze met een cliënt over religie.
‘Laatst maakte ik kennis met een cliënt die het prettig vond om een keer met mij over religie te praten. Kennismaken met iemand vind ik altijd bijzonder en uitdagend, waarbij ik al mijn zintuigen bewust wijd openzet. De rit ernaartoe is een goed moment om alvast ‘geestelijk mijn voeten te vegen’. Daarmee bedoel ik: leeg en ontvankelijk worden en me bewust zijn van mogelijke verwachtingen die ik van het gesprek heb.
Via de achterdeur van het appartementencomplex kwam ik op het terrasje in de buurt van de centrale ingang. De cliënt liet me in zijn woning plaatsnemen op een stoel in een donkere kamer met twee grote computerschermen. Hij had geen moeite om heel veel te vertellen en nog meer te vertellen als ik doorvroeg. Al luisterend joeg echter voortdurend de vraag door mijn hoofd: ‘Wat wil je werkelijk zeggen?’ Wat hij werkelijk aan mij kwijt wilde, hing eigenlijk nauw samen met de vraag of en wat er aan mij toevertrouwd kon worden. Wat er aan mij toevertrouwd kon worden hing uiteindelijk samen met de vraag aan mij: wie ben jij? Ben jij echt?
Mensen mogen met mij over religie praten. Maar waar heb je het dan over? Het gaat uiteindelijk over wat het voor iemand betékent. Wie zijn jij en ik echt? Of en welke rol spelen religie en geloof daarin? In dit gesprek werkte mijn hoofd aanvankelijk op volle toeren: kan ik hem volgen? Begrijp ik wat hij bedoelt? Maar alleen daarmee kwam ik er niet. Ik moest veel meer naar ‘er-zijn’. Al luisterend ordende ik mijn gedachten en realiseerde me: Ik maak kennis met jou, nu, hier, op deze plek. En ja, ik ben echt. Ik weet het ook allemaal niet precies hoe het zit met geloof en religie, maar ik vind het bijzonder en boeiend om naar je zoektocht te luisteren. Daarin ben je echt. En ik wil ook vertellen wat geloof voor mij betekent, omdat het zo diep raakt aan wie ik ben en hoe ik in het leven sta.
Je kunt niet van mensen verwachten dat ze dingen aan je toevertrouwen als je zelf niet open bent. In het gesprek werd ik uitgenodigd iets over mezelf te vertellen, wat verder moest gaan dan enkel wat oppervlakkigheden over echtgenoot, kinderen en hond. Dat voelde ik aan alles aan. Ik voelde me uitgenodigd om niet met een standaardverhaal en bijbehorende clichés te komen. Alleen vanuit ‘echtheid’ kon er voorzichtig ruimte komen voor wat van betekenis is. Ik heb iets verteld over wat mij erg geraakt heeft in mijn leven.
Geloven is voor mij geen systeem, maar een betekenisvolle relatie; ergens een diep weten (zeg geloven) dat wanneer alles wegvalt er iets van een bodem is waar ik niet doorheen zak, maar wat mij draagt. En het besef dat ik hoe dan ook geliefd en aanvaard ben. Vaak draait een kennismaking om vragen wat je doet in het dagelijks leven en wat je van iets vindt. Veel liever heb ik een kennismakingsgesprek waarin je probeert te delen wie je bent.
Je bent een mooi mens met een bijzonder levensverhaal (wat je me daarvan verteld hebt) dat getuigt van grote veerkracht. Fijn om kennisgemaakt te hebben.‘
Naast haar werk als directeur van Valente, deed Esmé Wiegman een deeltijdstudie HBO Theologie. Deze rondde ze in de zomer van 2023 af. Tijdens haar studie liep ze stage bij RIBW Overijssel, waar ze nu vrijwilligerswerk doet. Ze blogt over wat haar opvalt of bezighoudt.
Meer lezen? Je leest hier alle blogs van Esmé.