Spring naar content

Dakloosheid en landelijke acties Werelddaklozendag 10 oktober

03 oktober 2024

Ieder jaar op 10 oktober is het Werelddaklozendag. Hopelijk is 2024 een van de laatste keren, want samen met onze leden en andere partijen werken we er hard aan om dakloosheid te beëindigen voor 2030.

Dat doen we vanuit het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Dit plan zet in op een ‘paradigmashift’ in de manier waarop we kijken naar en omgaan met dakloosheid. Het plan stelt de ambitie om dakloosheid in Nederland fors en structureel terug te dringen, waarmee aangesloten wordt bij de Verklaring van Lissabon om dakloosheid in 2030 te beëindigen. Valente en haar leden schreven mee aan het plan – en werken aan de uitvoer ervan.

Tot het zo ver is vragen we in de week van 10 oktober extra aandacht voor alle mensen die dakloos zijn. Elke werkdag delen we een bericht op onze LinkedIn-pagina (bijvoorbeeld over dit foto-project). Deel deze vooral, en volg ons.

Ronde Tafelgesprek Wetsvoorstel Versterking Regie op de Volkshuisvesting

Een van de middelen in de aanpak van dakloosheid is het wetsvoorstel Regie op de Volkshuisvesting. Valente is positief over de ambitie van de minister en het Rijk om regie te nemen op het gebied van de volkshuisvesting. Op 25 september vond het rondetafelgesprek over het wetsvoorstel regie op de Volkshuisvesting plaats. Voorzitter Ineke van Hooff vertegenwoordigde Valente daarbij. Hier een kort verslag van het rondetafelgesprek. Eerder reageerden we op de internetconsultatie hierover.

Cijfers: Resultaten ETHOS-telling 2024

Op 9 oktober presenteert Kansfonds samen met Hogeschool Utrecht de landelijke resultaten van de ETHOS-telling 2024. Het programma is van 10.00-11.30 uur op locatie van bibliotheek Neude, Utrecht.

Op 10 oktober vindt de online presentatie plaats van de resultaten van de ETHOS-telling dak- en thuisloosheid. Deze tweede telling, waaraan maar liefst 377 organisaties in de regio’s Breda, Hart van Brabant, Holland Rijnland, Westelijke Mijnstreek, Gelderland-Zuid en West-Friesland hebben meegewerkt, geeft inzicht in de omvang en aard van dakloosheid in 55 gemeenten in Nederland. Naast de resultaten worden ook ervaringsverhalen gedeeld en gaan de onderzoekers in op de vraag hoe gemeenten en organisaties met de resultaten aan de slag kunnen gaan.

Aanmelden voor het webinar kan hier. Op 24 oktober vindt de presentatie van Holland Rijnland (regio Leiden) plaats. Meer informatie vind je hier.

Onze leden & Werelddaklozendag

Oplossen van dakloosheid is een landelijke opgave die lokale inzet vraagt. Onze leden zijn 365 dagen per jaar actief, maar op 10 oktober vinden er veel speciale acties plaats door het hele land, bijvoorbeeld:

  • Verschillende van onze leden doen mee met ‘Huiskamer zonder dak’. Lees meer hierover bij het Straatconsulaat.
  • In Tilburg (Traverse i.s.m. Gemeente Tilburg en LocHal) start de dag met een aantal ontbijtjes en ontmoetingssessies voor dakloze mensen op verschillende locaties. Zij gaan dan in gesprek met leden van de colleges van B&W, raadsleden en ambtenaren. Daarna is er een mooi programma met o.a. gesprek en fotoexpositie waarvoor je je kunt aanmelden.
  • Kesslerperspektief doet mee met ‘Huiskamer zonder dak’ en hoopt in Den Haag nieuwsgierige buurtbewoners maar ook raadsleden, wethouders, beleidsadviseurs, woordvoerders enz. te ontvangen. Om deze mensen naar de woonkamer te krijgen versturen ze een ansichtkaart. ‘Met de voorzijde willen we de (vaak verkeerde) beeldvorming over dakloosheid gelijk tackelen en aan de binnenzijde de oproep om natuurlijk onze woonkamer te bezoeken en roepen we onder meer de politiek op om dakloosheid te prioriteren als urgent woonprobleem.’
  • Leger des Heils zal een mooie video publiceren. In de video staat Klaas centraal, die voorheen dakloos was. Er worden bepaalde mythes/stigma’s rondom dakloze mensen in beeld gebracht, die daarna worden ontkracht. Leger des Heils Noordoost haakt ook aan bij de actie Huiskamer zonder Dak, en wel in de steden Groningen (twee locaties) en Zwolle.
  • Dit is maar een greep van de acties. (Wil je als lid graag in dit overzicht genoemd worden? Laat het weten.)

Alles over dakloosheid

Op onze dossierpagina over dakloosheid vind je actualiteiten en achtergrondinformatie rondom dakloosheid, van onszelf en andere belangrijke partners. Bijvoorbeeld onze brieven, cliëntreis en een overzicht van al onze leden die maatschappelijke opvang bieden, maar ook interviews en cliëntverhalen.

Contact hierover?

Ineke Baas

senior beleidsadviseur

ineke.baas@valente.nl

06 20756860

Thema’s

maatschappelijke opvang, wonen

Meer informatieover Ineke Baas