De Tussenvoorziening Utrecht: pilot voor kinderen in de maatschappelijke opvang
De Tussenvoorziening in Utrecht werkt al jaren met dakloze gezinnen en kinderen. Deze organisatie komt in actie voor mensen in de regio Utrecht die het alleen niet redden, bijvoorbeeld omdat zij geen dak boven hun hoofd hebben of te maken hebben met grote schulden.
Op dit moment ondersteunt De Tussenvoorziening 133 gezinnen en 265 kinderen. Om de zorg voor deze kinderen verder te verbeteren, startte De Tussenvoorziening begin dit jaar met een pilot waarin een gedragswetenschapper Kind een centrale rol speelt. Deze nieuwe functie is specifiek gekoppeld aan de implementatie van het Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang.
De start van de pilot
De pilot met de gedragswetenschapper Kind ging van start op 1 februari 2023, na een voorbereiding van ruim een jaar. Door de pilot direct te koppelen aan het Normenkader wist De Tussenvoorziening zowel het managementteam als andere betrokkenen te overtuigen van de toegevoegde waarde van deze rol. De gedragswetenschapper fungeert als kennisbank en ondersteuning voor gezinsbegeleiders en richt zich specifiek op de behoeften van kinderen in de opvang. Ook wordt elk kind gescreend op ontwikkeling, hechting en trauma, waarna een actieplan wordt opgesteld en geëvalueerd.
Normenkader als steunpilaar
Het Normenkader biedt een stevige basis voor de gedragswetenschapper en helpt om duidelijke richtlijnen te formuleren. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de geschiktheid van woonruimte voor gezinnen. Waar voorheen elke beschikbare woning werd geaccepteerd, ligt de focus nu op woningen die voldoen aan de behoeften van kinderen, zoals een privéruimte. Daarnaast versterkt het Normenkader de rol van kindwerkers, die dankzij duidelijke normen effectiever kunnen werken. De samenwerking met gespecialiseerde hulpverleners in de regio wordt hierbij actief bevorderd.
Het kind centraal
Bij De Tussenvoorziening staat het kind steeds meer centraal. Dit betekent dat elk kind in de opvang vanaf de intake wordt betrokken en er meer aandacht komt voor hun ontwikkeling en welzijn. De gedragswetenschapper Kind speelt hierin een sleutelrol door niet alleen de kinderen, maar ook de ouders te begeleiden en te adviseren. “Door de focus op kinderen te verschuiven, kunnen we hun behoeften beter in kaart brengen en gerichter hulp bieden,” aldus Elske te Raa, gedragswetenschapper Kind.
Op naar landelijke implementatie
De implementatie van het Normenkader start in Utrecht Stad, maar de ambitie is om deze aanpak uiteindelijk uit te rollen naar andere gemeenten in de regio, zoals Zeist en Amersfoort. Met deze pilot zet De Tussenvoorziening een belangrijke stap richting een inclusieve en op maat gemaakte aanpak voor kinderen in de maatschappelijke opvang.
Volgende week publiceren we een nieuw artikel in deze vijfdelige serie over het Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang.
Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang
Kinderen in de maatschappelijke opvang hebben individuele en bijzondere ondersteuning nodig om te herstellen van de stressvolle ervaringen die zij meemaken. Daarom hebben het ministerie van VWS, de VNG en brancheorganisatie Valente in 2023 een eenvoudig en praktisch hanteerbaar normenkader laten ontwikkelen. Het normenkader biedt een goed uitgangspunt voor overleg en afstemming tussen zorgaanbieders en gemeenten en helpt opvangorganisaties om snel stappen te zetten in de zorg voor deze kinderen. Het kader is opgebouwd uit 11 praktische richtlijnen met aandacht voor het kind bij de start van de opvang, kwaliteit, veiligheid, deskundigheid, een integrale aanpak en goede samenwerking in de keten.
Bij De Tussenvoorziening in Utrecht wordt het normenkader inmiddels actief toegepast. Nathalia Vaivodina (manager), Lies Schenk (beleidsadviseur) en Elske te Raa (gedragswetenschapper Kind) vertellen tijdens een interview met Malou Deenen, besturingsadviseur van Traverse en Liselore Zandvliet, communicatieadviseur van de VNG over hun ervaringen. Nathalia en Lies waren in 2021 al betrokken bij de ontwikkeling van het normenkader en werken nu aan de implementatie binnen De Tussenvoorziening. Elske is sinds februari 2023 in haar nieuwe rol actief, een functie die specifiek is ontstaan om aan het normenkader te voldoen. Daarvoor was zij 8 jaar gezinsbegeleider en geeft zij Veerkrachttrainingen.
Dankzij het normenkader krijgt de zorg voor kinderen een duidelijke richting en wordt gezorgd voor betere ondersteuning van deze kwetsbare doelgroep.