Spring naar content

Hel, herstel, held: Niel

23 september 2022

Cliënten in de forensische zorg hebben niet zelden een verhaal waarin opgroeien met huiselijk geweld, trauma en andere psychische pijn de rode draad vormen. Ergens in detentie en zorg komt vaak een keerpunt – sommigen worden zelfs hulpverlener en zetten hun ervaring in als iets positiefs. In deze portretserie komen ex-gedetineerden in beeld: wat is het verhaal achter het strafblad? Wat hielp hen door hun slechtste momenten, en waar staan ze nu? ‘Hersteld’ is een lopend project.

Het verhaal van Niel

’s Nachts kon hij de H op het dak van het ziekenhuis zien. Zijn vrouw lag daar, en kon elk moment bevallen van hun zoontje. Zelf zat Niel in de gevangenis aan de andere kant van de straat. Voor de zoveelste keer.

Hel

Als baby wordt Niel afgestaan ter adoptie. Hij voelt zich verloren, maar gaat veel houden van zijn adoptieouders. Wanneer hij hen kort na elkaar verliest aan kanker, knapt er iets. Hij kan niet meer omgaan met het verdriet, de woede en zijn rechtvaardigheidsgevoel. Alle problemen lost hij op met zijn vuisten en daardoor belandt hij vaak in straatgevechten, en detentie. Op zoek naar het gevoel van familie vindt hij dat op straat – maar hij vindt er ook wapens, mensenhandel en andere vormen van keiharde criminaliteit. Vanaf dan kent zijn leven vele dieptepunten, het laagste is als zijn vrouw moet bevallen terwijl hij vast zit.

Op de foto staat Niel op het paadje tussen gevangenis en ziekenhuis. In de achtergrond zie je de H.

Herstel

Voor de zoveelste keer in de gevangenis. Maar ook de laatste: hij besluit tot een ommekeer, een opleiding afronden en er zijn voor zijn gezin. Zijn vrouw, dochter en zoontje trekken hem erdoorheen, uit de onderwereld. Op alle gezinsleden heeft zijn verleden sporen achtergelaten, maar ze blijven achter Niel staan en in hem geloven terwijl hij zijn leven betert.

Zonder slag of stoot gaat dat niet. Er blijven rapporten over Niel circuleren bij gemeentes en instanties die hem als gevaarlijk bestempelen. Hierdoor heeft hij nu al maanden eigenlijk geen werk meer, en zit hij in financiële problemen. Verschillende ouders die hun kind het foute pad op zien gaan, hebben zich al hard gemaakt voor zijn rehabilitatie. Ze willen dat juist Niel hun kind helpt, precies vanwege zijn ervaringen met criminaliteit. Vooralsnog helpt het niet; de deur van instanties blijft dicht. Maar zoals hij zelf zegt: ooit gaan alle deuren weer open. Het goede zal altijd overwinnen.

Held

Voor je staat iemand die van zijn pijn zijn kracht heeft gemaakt. Iemand met tatoeages op zijn gezicht, imponerende spierballen en een gouden tand, maar met zachte ogen – en een vriendelijk Twents accent. Hij wil niks liever dan een positief rolmodel zijn voor zijn eigen kinderen en voor al die jongeren die net als hij deed hun pijn omzetten in woede en in de criminaliteit dreigen te verdwijnen.

Niel richtte in 2013 zijn eigen bedrijf op, DHC Coaching, en gaf daarmee o.a. weerbaarheidstrainingen, conflictbemiddeling, preventie en coaching aan jongeren en hun ouders. Dat liep goed, maar vanwege de verschenen rapporten moest hij er de stekker uit trekken. Hij hoopt weer organisaties te vinden die met hem willen werken of misschien een vacature hebben.

Meer weten van het verhaal van Niel? Tijdens corona interviewde Valente hem via Teams, dat kun je hier bekijken op ons YouTube-kanaal.

In het voorjaar van 2023 werd er over Hersteld gepubliceerd in de Bonjo krant en Comeback Magazine. Ook was de serie te zien op het Valente Festival 2022, de Dag van de Forensische Zorg 2023, en hingen twee van de portretten bij een expositie bij VWS. In het najaar van 2023 wordt de serie geëxposeerd op het Nazomerfestival van de VNG.

Contact hierover?

Kim van de Wetering

communicatieadviseur

kim.vandewetering@valente.nl

06 46130039

Meer informatieover Kim van de Wetering

Tonny van Hensbergen

senior beleidsadviseur

tonny.vanhensbergen@valente.nl

06 15219060

Thema’s

forensische zorg

Meer informatieover Tonny van Hensbergen