Spring naar content

Indexatie tarieven vrouwenopvang blijft achter

16 oktober 2024

In de zomer van 2023 hebben de cao’s voor sociaal werk en GGZ stevige sprongen gemaakt in de salariëring. Sindsdien kost het organisaties voor Vrouwenopvang (VO) moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Valente naar de kostenstijgingen en de indexaties onder de aanbieders vrouwenopvang in heel Nederland. 16 aanbieders voor Vrouwenopvang hebben meegewerkt, en hiermee is informatie verzameld over 30 van de 35 centrumregio’s in Nederland waar VO-locaties zijn.

Het gehele rapport van het onderzoek is hier te vinden:

Gemeenten vaak star, VNG advies niet opgevolgd

Wat vaak wordt gemeld is dat overleg met gemeenten over tarieven nauwelijks mogelijk is. Aan het tarief dat de gemeente opgeeft valt niet te tornen. Er lijkt sprake van eenrichtingsverkeer, terwijl echt partnerschap tussen gemeenten en VO-organisaties op grond van wederzijds vertrouwen juist zou kunnen leiden tot ‘geven en nemen’: Aanbieders kunnen transparant zijn over de kosten en de inspanningen die zij (kunnen) doen om te bezuinigen, en gemeenten laten blijken dat zij ook echt willen meedenken en tegemoetkomen.

Duidelijk is dat alle VO organisaties de broekriem flink moesten aanhalen en dat de indexatie in veel gevallen aantoonbaar (ver) onder het VNG-advies blijft steken. Als indexatie achterblijft kunnen zorgaanbieders niet meer garant staan voor de kwaliteit van de zorg. Ook is er een risico voor de beschikbaarheid, uitgedrukt in de hoeveelheid bedden per regio.

Is het ergste nu voorbij?

Met enige voorzichtigheid kunnen we zeggen dat het jaar 2023 voor de VO het zwaarste jaar was. In de meeste gemeenten neemt het tekort in 2024 af, al is er vaak nog wel sprake van een tekort. Voor 2025 is nog veel onduidelijk; aanbestedingen en subsidieaanvragen lopen nog.

We adviseren alle VO aanbieders om in gesprek met gemeenten de VNG-richtlijn over indexatie mee te nemen en alle gemeenten om deze adviezen op te volgen.

Intussen heeft de VNG ook voor het jaar 2025 een advies uitgebracht over indexatie. Dat advies is hier te vinden.

Contact hierover?

Aart-Jan Dingemanse

senior beleidsadviseur

aartjan.dingemanse@valente.nl

06 24672889

Thema’s

inkoop & aanbesteding, e-health, innovatie, administratieve lasten

Meer informatieover Aart-Jan Dingemanse