Spring naar content

Meer woningen nodig voor uitstroom uit zorg en opvang

30 september 2024

Op 25 september jl. pleitte Valente in de Tweede Kamer voor het stellen van de norm van 30% sociale huurwoningen in de woningvoorraad. Ineke van Hooff, voorzitter van het bestuur van Valente, stelde dat 30% niet alleen noodzakelijk is bij nieuwbouwplannen, maar dat in elke gemeente de woningvoorraad tenminste 30% sociale huur moet bevatten.

Rondetafelgesprek Tweede Kamer over nieuwe ‘Wet Versterking regie volkshuisvesting‘

In een Rondetafelgesprek nodigde de Tweede Kamer afgelopen woensdag diverse belangenorganisaties uit. Dit om hun advies te horen over de nieuwe ‘Wet Versterking regie volkshuisvesting‘. Met deze wet wil de minister beter kunnen bepalen hoeveel woningen er gebouwd worden, en op welke plek en voor wie. Aan het gesprek namen Kamerleden deel van de VVD, PVV, NSC, BBB, GL-PvdA en de Christenunie.

Huisvestingsverordening en urgentieregeling in alle gemeenten

Ineke van Hooff benadrukte in haar bijdrage het belang van de verplichte Huisvestingsverordening en urgentieregeling die onderdeel van het wetsvoorstel zijn. Nu heeft ongeveer de helft van de gemeenten een verordening en urgentieregeling. Als dat straks in alle gemeenten het geval is, verbetert daarmee de kans op snellere uitstroom uit zorg- en opvanginstellingen. Dit bespaart onnodig lang verblijf in instellingen (en daarmee ook kosten) en maakt plaats voor mensen op de wachtlijst.

Aanbieders betrekken bij prestatieafspraken

Op dit moment spreekt het niet vanzelf dat gemeenten ook zorgaanbieders betrekken bij het maken van prestatieafspraken met woningcorporaties. Dat is van belang voor het organiseren van zorg en ondersteuning aan huis bij kwetsbare mensen, om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Valente vindt dat de betrokkenheid van zorgaanbieders bij het maken van prestatieafspraken beter in het wetsvoorstel moet worden verankerd.

Download hieronder onze position paper over dit onderwerp:

Contact hierover?

Rina Beers

senior beleidsadviseur

rina.beers@valente.nl

06 13846484

Thema’s

dakloosheid, wonen, wetgeving, toegang

Meer informatieover Rina Beers