Spring naar content

Methodiek Veerkracht opnieuw erkend als ‘Goed onderbouwd’

10 september 2024

Met trots laten we weten dat de methodiek ‘Veerkracht’ opnieuw is erkend door de onafhankelijke Erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. Veerkracht is daarmee opnieuw opgenomen in de databank Effectieve sociale interventies.

‘De commissie vindt Veerkracht een relevante interventie voor een heel kwetsbare groep. De commissie ziet dat consistent wordt ingezet op doorontwikkeling, waarvoor complimenten. Ook is de beschrijving duidelijk. Aangezien de interventie al geruime tijd op diverse locaties van wordt uitgevoerd, lijkt deze in principe ook goed uitvoerbaar te zijn. De commissie noemt de onderbouwing sterk.’

Ons lid Sterk Huis heeft zich als beheerder ingespannen om de erkenning voor elkaar te krijgen. Valente is, mede namens de gebruikers van Veerkracht, hier zeer dankbaar voor.

Een mooi voorbeeld van het DNA van Valente: van-voor-door.

De meerwaarde van Veerkracht

Veerkracht is een begeleidingsmethodiek voor kinderen in de opvang. Methodische begeleiding van kinderen in de opvang heeft grote effecten op welbevinden, veiligheid en ontwikkeling van kinderen en ouders. Bij de meeste kinderen leidt methodisch werken tot verbetering in relatie met ouder(s), welbevinden en ontwikkeling op fysiek, sociaal, emotioneel, cognitief en psychisch vlak én wordt verdere traumatisering en probleemgedrag voorkomen. Voor ouders leidt het daarnaast tot een beter begrip van en vaardigheden rondom opvoeding, een betere band met het kind, meer zelfvertrouwen en zelfregie in ouderschap.

Methodische begeleiding loont ook financieel. Elke euro besteedt aan begeleiding, levert twee euro aan kostenbesparing op omdat duurdere (jeugd)zorg voorkomen wordt. Meer hierover in deze businesscase.

Veerkracht is opgenomen in kwaliteitsdocumenten; in het normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang (2023) en het normenkader dat onderdeel uitmaakt van het keurmerk veiligheid in de vrouwenopvang (2024). Circa 35 opvangorganisaties – binnen de vrouwenopvang en maatschappelijk opvang in Nederland – passen de methodiek Veerkracht al toe.

Meer weten over Veerkracht en hoe je het zelf kunt implementeren binnen je organisatie?

De interventiebeschrijving is te raadplegen op: https://www.movisie.nl/interventie/veerkracht

Contact hierover?

Mijke Caminada

senior beleidsadviseur

mijke.caminada@valente.nl

06 11529019

Thema’s

kinderen & doorbreken van gezinspatronen

Meer informatieover Mijke Caminada