Orange the World: samen sterk voor uitbanning geweld tegen vrouwen en meisjes
In 1993 riepen de Verenigde Naties 25 november uit tot Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Sindsdien wordt jaarlijks in meer dan negentig landen stilgestaan bij de nog altijd schrikbarend hoge aantallen: wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland heeft 45% van de vrouwen en meisjes op enig moment in haar leven te maken met geweld. Elke tien dagen doodt in Nederland een man zijn vrouwelijke partner.
“Stop met wegkijken!” zo riepen Lian Smits (bestuurder Sterk Huis), Gerrianne Rozema (strategisch expert huiselijk geweld en kindermishandeling) en Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond, voorzitter Landelijk Netwerk Veilig Thuis) onlangs op in hun betoog over de aanpak van femicide.
Valente en de leden van het landelijk netwerk vrouwenopvang zetten zich elke dag in om alle vormen van huiselijk geweld aan te pakken. We ondersteunen daarom genoemde oproep en de internationale campagne om geweld tegen vrouwen zichtbaar te maken van harte. “Orange the World” is ook dit jaar weer het motto van de campagne die op 25 november van start gaat. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige, geweldloze toekomst voor alle vrouwen en meisjes ter wereld. Maak geweld tegen vrouwen zichtbaar en bespreekbaar: iedereen heeft recht op bescherming tegen geweld en een veilige thuissituatie.
De Nederlandse aftrap van Orange The World 2021 vindt plaats in Breda waar het stadhuis oranje uitgelicht wordt en tal van activiteiten plaatsvinden. Hieraan draagt SMO Breda/Safegroup bestuurder Judith Kuypers bij. Ook in tal van andere regio’s slaan gemeenten en lokale organisaties de handen ineen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes.
Wil je weten wat er in jouw regio gebeurt? Kijk op de website van Orange The World: https://www.orangetheworld.nl.
25 november is de start, de campagne loopt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Mensenrechten. Deze jaarlijkse ‘16 days of activism’ onderstrepen over grenzen heen de nog altijd bittere noodzaak om ons uit te spreken, zichtbaar te zijn en de handen ineen te slaan.
Maak je zelf geweld en onveiligheid mee? Weet dat je niet de enige bent en dat er hulp is! Neem contact op met Veilig Thuis of met de vrouwenopvang in jouw regio. De vrouwenopvang biedt zowel thuis als in de opvang hulp én hoop voor een toekomst zonder geweld.