Succesvolle domeinoverstijgende samenwerking Sterk door Werk krijgt vervolg
PERSBERICHT
‘Re-integratie naar werk moet structureel gefinancierd worden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid’
Op 8 november ondertekenen 10 partijen uit de werkvelden werk & inkomen en zorg het nieuwe convenant ‘Sterk door Werk’ 2024-2026. Hiermee continueren ze de succesvolle domeinoverstijgende samenwerking om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden en uitval op de werkvloer door psychische klachten te voorkomen.
Belangrijkste doel van dit nieuwe convenant is het realiseren van een structurele weg naar werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. “Het is belangrijk dat we ons blijvend inzetten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die willen werken. Nu worden re-integratietrajecten vanuit tijdelijke projecten gefinancierd. Als de projectgelden stoppen, mogen mensen niet aan de kant komen te staan. Daarom zetten we in op een structurele financiering”, zegt Miranda van Soest, coördinator Sterk door Werk.
Iedereen doet mee
Het convenant Sterk door Werk streeft naar een mentaal veerkrachtige, inclusieve samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid naar vermogen meedoen. Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders (3,3 miljoen mensen) heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. De arbeidsparticipatie van mensen met psychische kwetsbaarheden is laag. Zo heeft minder dan één op de vijf mensen met ernstige psychische aandoeningen betaald werk. Terwijl vier van die vijf mensen graag wil werken. Daarnaast blijkt uit allerlei onderzoeken dat werk herstelbevorderend kan zijn. “Passend werk zorgt voor ritme in de dag, geeft voldoening, je hebt het gevoel dat je weer meedoet, het zorgt voor sociale contacten en maakt mensen financieel onafhankelijk”, aldus Miranda van Soest.
De winst is zelfs veel groter. Werk heeft zo’n positieve invloed op de mentale gezondheid dat de zorgvraag van ggz-cliënten bijna halveert bij het hebben van duurzaam werk. Daarnaast dalen uitkeringskosten. “Bovendien levert het ingevulde vacatures voor werkgevers op en dat is een mooie verlichting voor de krappe arbeidsmarkt. Een mooie winwin-win” geeft Van Soest aan.
Toetreding nieuwe partij
Deelnemende partijen aan het convenant zijn: de Nederlandse ggz, UWV, Cedris, Divosa, MIND, Valente, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), werkgeversvereniging AWVN en Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). Nieuw in dit convenant is het Verbond van Verzekeraars. Daarmee groeit het draagvlak.
In het kader van inkomensverzekeringen maakt het Verbond van Verzekeraars zich sterk voor een goed functionerend stelsel van ziekte en arbeidsongeschiktheid, waarbij effectieve preventie en effectieve re-integratie centraal staan. “Het hebben van werk is belangrijk en draagt bij aan een betere mentale gezondheid en aan maatschappelijk functioneren in brede sociaalmaatschappelijke zin. Inkomensverzekeraars ondersteunen alle betrokken partijen dan ook graag bij het begeleiden van mensen naar werk en het voorkomen van uitval op de werkvloer”, aldus Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars.
Domeinoverstijgende samenwerking
Om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden is amenwerking van de verschillende betrokken instanties uit de domeinen zorg en werk & inkomen het sleutelwoord. Een begeleidingstraject naar werk, zoals de evidenced based re-integratie methodiek IPS (Individuele Plaatsing en Steun), is vaak een succesvol middel voor het realiseren van duurzaam werk. Bij zo’n traject vindt de ondersteuning plaatst vanuit een team waarbij hulpverleners vanuit zorg en vanuit de arbeidsparticipatie (het domein werk & inkomen) samenwerken.
Onlangs maakte het kabinet extra middelen vrij voor de financiering van gemeentelijke IPS-trajecten tot eind 2025. Dit is vooralsnog financiering voor één jaar. Daarom richten dit nieuwe convenant zich hoofdzakelijk op structurele financiering voor IPS-trajecten.
Ga voor de hele convenanttekst naar sterkdoorwerk.nl/over-ons