Terugblik 2024: dit levert inzet van Valente op
Ook afgelopen jaar hebben we ons hard gemaakt voor de cliënten van onze leden, door overheden, politici en anderen te adviseren, kennisdeling en ervaringsdeskundigheid te faciliteren en belanghebbenden te raadplegen en informeren. Een greep van wat Valente afgelopen jaar heeft bereikt – samen met leden en vaak andere partijen:
Bestaanszekerheid. Mede door de lobby van Valente heeft het kabinet extra budget vrijgemaakt voor mensen uit de gemeentelijke doelgroep om Individuele Plaatsing en Steuntrajecten (IPS) in 2025 in te zetten. Hiermee krijgen mensen met een psychische kwetsbaarheid meer kans op werk.
Wonen. Valente pleitte op vele manieren voor het sneller beschikbaar krijgen van meer betaalbare woningen. Inmiddels is er een wetsvoorstel versterking regie op de volkshuisvesting (waar uitstromende cliënten uit instellingen urgentie krijgen op een woning). Op aandringen van o.a. Valente heeft de minister aangekondigd dat er voorstellen komen om de belemmeringen voor hospitaverhuur weg te nemen. Verder heeft de Tweede Kamer (ook op aandringen van Valente) besloten in 2025 opnieuw financiële middelen voor de huisvesting van aandachtsgroepen (waaronder dakloze inwoners) beschikbaar te stellen.
Maatschappelijke opvang en tegengaan dakloosheid. Valente werkte in 2024 aan de uitvoering van Nationaal Actieplan Dakloosheid. Enkele resultaten in 2024 waren de ontwikkeling en de bekendmaking van de rechtentool EU-burgers, uitbreiding van de e-learning ‘Begeleiding in geld’ en de publicatie (door het CBS) van de eerste Monitor Dakloosheid. Valente bleef in 2024 aandacht vragen voor het maatschappelijke belang van een voortvarende uitvoering van dit Actieplan. De Tweede Kamer hield in 2024 – voor het eerst in de geschiedenis van de Tweede Kamer – (zelfs twee) aparte plenaire debatten over dakloosheid. Op aandringen van Valente werden er veel moties aangenomen, waaronder de opdracht om te komen tot een noodplan (voor mensen met een Wlz-indicatie, die in de maatschappelijke opvang verblijven) en om het tellen via de methode ETHOS Light structureel in heel Nederland mogelijk te maken.
Vrouwenopvang en aanpak huiselijk geweld. Het landelijk netwerk vrouwenopvang (LNVO) van Valente publiceerde in mei 2024 haar visie op (het gebrek aan) capaciteit in de vrouwenopvang. In de visie pleit Valente voor capaciteitsuitbreiding voor acute situaties én om de beweging naar voren te maken. Dit trok de aandacht van de pers en leidde tot Kamervragen en gesprekken met de staatssecretaris van langdurige en maatschappelijke zorg.
Aanpak femicide. Op 7 juni 2024 is het plan van aanpak Stop Femicide! gepresenteerd. Valente leverde hier een stevige bijdrage aan. Mede op aandringen van Valente besloot de Tweede Kamer – bij de begrotingsbehandeling 2025 – ook budget voor de aanpak femicide hiervoor vrij te maken. Ook lukte het in 2024 om intieme terreur en psychisch geweld op de politieke agenda te krijgen. Op 16 oktober 2024 kondigde de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan dat ze met een wetsvoorstel komt om psychisch geweld strafbaar te stellen.
Langdurige ggz. Valente zette zich in 2024 ook in voor passende zorg en ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die Wlz-zorg nodig hebben. Valente was in 2024 – samen met de Nederlandse ggz – initiatiefnemer en opdrachtgever voor de ontwikkeling van het Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige ggz. Dit werd op 28 mei 2024 opgenomen in het Register van het Zorginstituut.
Forensische zorg. Significant heeft mede als reactie op initiatieven van Valente een rapport uitgebracht over samenwerking tussen Forensische Zorg en gemeenten. De uitwerking van de aanbevelingen is ondergebracht bij de werkagenda voor de samenwerking tussen J en V en VWS.
Beschermd wonen. Mede door een stevige tegenlobby van Valente werd het Wetsvoorstel woonplaatsbeginsel beschermd wonen door de Tweede Kamer controversieel verklaard en spraken diverse fracties uit dat zij ernstige zorgen hadden over het wetsvoorstel (dan wel dat zij negatief over het wetsvoorstel waren). Ook bij de nieuwe staatssecretaris van langdurige en maatschappelijke zorg heeft Valente gepleit voor intrekking van het wetsvoorstel.
Mini-podcast. Afgelopen jaar publiceerden we 15 afleveringen van de mini-podcast Rina Weet Raad, met oog op de pensionering van onze collega Rina Beers. Veel medewerkers van leden en anderen waren geholpen met de praktische informatie uit de podcast. En soms leidde de podcast zelfs tot directe concrete hulp aan mensen, zoals een dakloze man die met hulp van de betreffende aflevering tóch een briefadres kreeg.
Lees ook de blog van Maarten Hijink waarin hij vooruitkijkt op 2025