Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang: toekomstvisie en duurzaamheid
De Tussenvoorziening in Utrecht staat voor de uitdaging om het Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang volledig te implementeren. In een vijfdelige artikelserie vertellen zij hoe ze dat doen. Hieronder lees je het vijfde en tevens laatste artikel uit de reeks.
Het Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang legt een stevige basis voor een toekomst waarin kinderen en gezinnen in nood beter worden ondersteund. In deze publicatie kijken we naar de lessen uit de pilot met de gedragswetenschapper Kind, de aanpak van De Tussenvoorziening en de plannen voor de lange termijn.
Samenwerken voor een betere toekomst
De pilot met de gedragswetenschapper Kind toont hoe een gerichte aanpak niet alleen de toegang tot hulp verbetert, maar ook de samenwerking tussen gezinnen en hulpverleners versterkt. Door zowel op het kind als de ouder te focussen, ontstaat een gedeelde verantwoordelijkheid die leidt tot effectievere en empathische ondersteuning. De eerste resultaten zijn veelbelovend, hoewel de weg naar structurele verbeteringen nog lang is.
De implementatie van het Normenkader
Recentelijk organiseerde De Tussenvoorziening een bijeenkomst om het Normenkader te introduceren bij gezinsbegeleiders, kindwerkers en andere betrokkenen. In plaats van de normen top-down op te leggen, werd gevraagd hoe deze in de praktijk toepasbaar zijn. Dit zorgde voor waardevolle inzichten: veel normen bleken al te worden toegepast, terwijl andere als verbeterpunten werden geïdentificeerd. Deze bijeenkomst werd afgesloten met het vieren van behaalde successen, maar ook met een gezamenlijke erkenning van de uitdagingen die nog voor ons liggen.
Plannen voor de lange termijn
De Tussenvoorziening werkt aan een meerjarige strategie om de normen duurzaam te verankeren. Resultaten worden nauwgezet gemonitord om gemeenten en andere zorgaanbieders te inspireren en adviseren. Hoewel de implementatie investeringen vergt, laat een businesscase zien dat investeren in de kinderen van vandaag toekomstige kosten kan voorkomen. Dit benadrukt het belang van methodische begeleiding voor kinderen in de opvang. Met het Normenkader zet De Tussenvoorziening belangrijke stappen richting een toekomst waarin kinderen in de maatschappelijke opvang de ondersteuning krijgen die ze verdienen. Deze aanpak biedt niet alleen hoop voor gezinnen nu, maar ook voor de generaties die volgen.
Einde van de serie
Met dit vijfde artikel sluiten we de serie over het Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang af. Heb je interesse in de toepassing van het Normenkader binnen je organisatie? Neem contact op met Mijke Caminada (m.caminada@valente.nl) en werk samen aan een toekomst waarin elk kind telt.
Lees ook:
- Het eerste artikel uit deze serie: De Tussenvoorziening Utrecht: pilot voor kinderen in de maatschappelijke opvang
- Het tweede artikel: Uitdagingen en oplossingen in de ondersteuning
- Het derde artikel: Samenwerking en toegankelijkheid van hulp: de kracht van een ketenaanpak
- En het vierde artikel: De impact van het Normenkader op kinderen
Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang
Kinderen in de maatschappelijke opvang hebben individuele en bijzondere ondersteuning nodig om te herstellen van de stressvolle ervaringen die zij meemaken. Daarom hebben het ministerie van VWS, de VNG en brancheorganisatie Valente in 2023 een eenvoudig en praktisch hanteerbaar normenkader laten ontwikkelen. Het normenkader biedt een goed uitgangspunt voor overleg en afstemming tussen zorgaanbieders en gemeenten en helpt opvangorganisaties om snel stappen te zetten in de zorg voor deze kinderen. Het kader is opgebouwd uit 11 praktische richtlijnen met aandacht voor het kind bij de start van de opvang, kwaliteit, veiligheid, deskundigheid, een integrale aanpak en goede samenwerking in de keten.
Bij De Tussenvoorziening in Utrecht wordt het normenkader inmiddels actief toegepast. Nathalia Vaivodina (manager), Lies Schenk (beleidsadviseur) en Elske te Raa (gedragswetenschapper Kind) vertellen tijdens een interview met Malou Deenen, besturingsadviseur van Traverse en Liselore Zandvliet, communicatieadviseur van de VNG over hun ervaringen. Nathalia en Lies waren in 2021 al betrokken bij de ontwikkeling van het normenkader en werken nu aan de implementatie binnen De Tussenvoorziening. Elske is sinds februari 2023 in haar nieuwe rol actief, een functie die specifiek is ontstaan om aan het normenkader te voldoen. Daarvoor was zij 8 jaar gezinsbegeleider en geeft zij Veerkrachttrainingen.
Dankzij het normenkader krijgt de zorg voor kinderen een duidelijke richting en wordt gezorgd voor betere ondersteuning van deze kwetsbare doelgroep.