Spring naar content

Werkbezoek SP aan bijzondere locatie van Lister

26 augustus 2024

Op maandag 26 augustus bezochten leden van de Tweede Kamerfractie van de SP De Boerderij van Lister in Lunetten. Het werkbezoek vond plaats op initiatief van MIND, in samenwerking met Lister en Valente.

Eén van de zorgen in Nederland is hoe we mensen met zware, chronische psychische klachten die zorg mijden en soms overlast veroorzaken voor hun omgeving, een plek kunnen bieden waar zij kunnen wonen. Lister heeft hiervoor een speciaal Flexibel Integraal Team (FIT) en locaties waar mensen terecht kunnen. Dit FIT is in 2019 in het leven geroepen omdat er in Utrecht een groep mensen was waarvoor geen passende zorg kon worden geboden. De veelheid en complexiteit van de problemen van deze groep maakt dat het reguliere aanbod van de instellingen niet toereikend is.

Doel van de inzet is het verwerven van een duurzame positieve verandering in leefomstandigheden, het verminderen van de overlast in de samenleving en het toeleiden naar reguliere zorg. Aanmelding verloopt in principe via het ketenoverleg Continuering van Zorg en Verblijf. Organisaties pakken zelf hun ‘lastige’ casuïstiek op, alleen waar dat echt niet mogelijk blijkt komt FIT in beeld. Er is sprake van complexe psychiatrische problematiek en gedragsproblemen (vaak in combinatie met middelengebruik). Er is ook sprake van (drugs)overlast. Er is heel veel voorliggende zorg geprobeerd; deze zorg is vastgelopen. Cliënten die worden opgevangen passen moeilijk binnen de reguliere hulpverlening en er is sprake van zorgmijding.

Werkbezoek over knelpunten en oplossingen

Vanuit de SP-fractie namen Sarah Dobbe en Joran Knol deel aan het werkbezoek dat maandagmiddag 26 augustus plaatsvond. Eerst op het kantoor van Lister en vervolgens bij De Boerderij in Lunetten daar niet ver vandaan. Hier wonen sinds 2019 achtentwintig mensen met ernstige psychische klachten en in veel gevallen ook met verslavingsproblematiek. Ze krijgen er onderdak en dagbesteding. Een van de bewoners leidde de bezoekers rond.

Doel van het werkbezoek was om de SP-fractieleden te laten zien dat dergelijke locaties een oplossing kunnen zijn op meer plekken in Nederland, om zo mensen met deze klachten een waardig leven te bieden en tegelijkertijd de overlast te verminderen. Hiervoor is goede samenwerking nodig tussen zorgpartijen, gemeente, woningcorporaties en de buurt. Veel van dit soort zorginitiatieven halen de uitvoeringspraktijk niet, vanwege verschillende struikelblokken, waaronder tegenstand in de buurt of het ontbreken van goede samenwerking. Ook (dreigende) bezuinigingen maken het moeilijk om passende zorg te kunnen blijven bieden.

Sarah Dobbe en een bewoner in gesprek tijdens de rondleiding, voor zijn chalet op De Boerderij

Sarah Dobbe zei na afloop van het werkbezoek: ‘Zorg gaat steeds vaker over financiering. Wat cruciaal is verdwijnt dan uit beeld: goede zorg die mensen nodig hebben. Mensen mogen niet tussen wal en schip vallen. Daarvoor is het belangrijk om te voorkómen dat mensen zorg nodig hebben, en ten tweede, als dat toch zo is, dat ze dan een plek vinden. Altijd.’

Verder zei Dobbe dat haar fractie zich komende tijd vooral inzet op het tegenhouden van bezuinigingen, en verzamelen van informatie om alternatieven voor bezuinigingen te onderzoeken. ‘Daarvoor bezoeken we mooie initiatieven zoals de Boerderij van Lister. Ik had tot nu toe vooral zorginstellingen gezien en begeleid wonen in de wijk, dit is wel echt wat anders. Mooi om te zien.’

Contact hierover?

Kim van de Wetering

communicatieadviseur

kim.vandewetering@valente.nl

06 46130039

Meer informatieover Kim van de Wetering