Dossier: dakloosheid
Het merendeel van de Valente-leden biedt opvang en begeleiding aan mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. Samen vormen deze leden het basisnetwerk Maatschappelijke opvang (MO).
Maar dakloosheid is meer dan maatschappelijke opvang. Het is een groot vraagstuk dat gaat over huisvesting, zorg, preventie, herstel. Over opvang en begeleiding maar ook over onderzoek. Over lokale aanpak maar ook over mensenrechten.
Op deze pagina bundelen we content rondom dakloosheid, van onszelf en andere belangrijke partners.
Ons doel:
Voor 2030 maken we een einde aan grootschalige dakloosheid. Hiervoor zetten we in op voorkomen van dakloosheid, zo snel mogelijk huisvesting en begeleiding, en – in uiterste gevallen – noodopvang van goede kwaliteit.
Valente-netwerken dakloosheid
Valente is een netwerkorganisatie en heeft meerdere netwerken die georganiseerd zijn rondom dakloosheid en opvang:
Daarnaast participeert Valente in diverse samenwerkingsverbanden en overleggen over de maatschappelijke opvang, huisvesting en dakloosheid.
Nieuws van Valente over dakloosheid en MO
Al onze MO-leden
Het merendeel van de Valente-leden biedt opvang en begeleiding bieden aan mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. Samen vormen deze leden het basisnetwerk Maatschappelijke opvang (MO).
Uitgelicht: Nationaal Actieplan Dakloosheid
Het Nationaal Actieplan Dakloosheid zet in op een paradigmashift in de manier waarop we kijken naar en omgaan met dakloosheid. Het plan stelt de ambitie om dakloosheid in Nederland fors en structureel terug te dringen, waarmee aangesloten wordt bij de Verklaring van Lissabon om dakloosheid in 2030 te beëindigen. Valente en haar leden schreven mee aan het plan – en werken aan de uitvoer ervan.
In onze kennisbank
Hier vind je brieven die Valente verstuurt over dakloosheid, huisvesting en opvang (vooral naar de Tweede Kamer en ministeries) en ander materiaal, zoals position papers en verhalen. Ook verwijzen we in de kennisbank graag naar andere informatieve platforms.
Cliëntreis en podcast: hoe word je dakloos?
Hoe worden mensen dakloos? Welke persoonlijke en systeemfactoren spelen een rol? Hoe kom je eruit? En: wat moet er veranderen in Nederland om dakloosheid aan te pakken? Valente publiceerde een cliëntreis dakloosheid en bijbehorende podcast.
Benarde inkomenspositie alleenstaande jongeren
Uit herhaald onderzoek van het Nibud blijkt dat de inkomenspositie van zelfstandig wonende jongeren nog steeds zeer zorgwekkend is. In een infographic gaat Humanitas Onder Dak dieper in op deze problematiek.
Goede voorbeelden
Dakloosheid is een enorm probleem, dat in stand gehouden wordt door de woningnood. En niet alleen de opvang zit vol, ook in beschermd wonen is geen doorstroom meer mogelijk. Op deze pagina lees je meer over de verschillende oplossingen die er zijn:
Informatiebronnen over dakloosheid en opvang
- Toolkit Bouwdepot communicatie dakloosheid – tips en rechtenvrij beeld
- Beeldmateriaal Kansfonds – rechtenvrij en destigmatiserende foto’s
- Iedereen onder een dak
- Ethos Light – telling aantal dakloze mensen
- Online Kennis- en Expertisecentrum huisvesting aandachtsgroepen en ouderen (OKEC)
- Onderzoek Valente naar de staat van de nachtopvang
- Overzicht dakloosheid in Europa (FEANTSA)
- Reactie Valente CBS-cijfers dakloosheid 2023
Wat gaat het nieuwe kabinet doen?
Voor het beëindigen van dakloosheid zijn politieke keuzes nodig. Daarom maakte Valente een pamflet en stuurde dat naar alle politieke partijen als input voor de verkiezingsprogramma’s. In deze video legt beleidsadviseur Ineke Baas uit wat er nodig is van de politiek:
Evenementen met thema dakloosheid en opvang
Ervaringsverhalen dakloosheid
We weten veel over dakloosheid en de maatschappelijke opvang. Maar wil je echt weten hoe het is, dan moet je de verhalen horen of lezen van mensen die het hebben meegemaakt en dakloos zijn geweest.