Dossier: ervaringsdeskundigheid
Doelstelling Valente: “In 2030 heeft ervaringsdeskundigheid een volwaardige en professionele rol in de hulpverlening en methodische zelfhulp en wordt deze benut in het maken van beleid.” Valente vindt de inzet van ervaringsdeskundigheid noodzakelijk voor het bieden van kwalitatief goede herstelondersteunende zorg.
Deze dossierpagina is samengesteld om organisaties te ondersteunen bij hun zoektocht naar een passende inbedding van ervaringsdeskundigheid binnen de zorg en/of ondersteuning die zij bieden.
Ervaringskennisplein
Dit is dé verzamelplaats voor informatie over (de inzet van) ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en biedt een professionele en gratis beschikbare helpdesk. Ervaringskennisplein is een samenwerking tussen Valente, MIND, Movisie en de VvEd.
Nieuws van Valente over ervaringsdeskundigheid
Onderzoek Wilma Boevink ‘Doelgroep in beeld’
Valente wil zicht krijgen op wat het hulpaanbod van haar leden cliënten brengt in termen van hun ontwikkeling. In 2022 is onderzoeker Wilma Boevink gestart met een inventarisatie van wat de leden doen om die ontwikkelingen van cliënten en hun feedback in kaart te brengen.
Ervaringsdeskundigheid in onze kennisbank
Informatie over de implementatie van ervaringsdeskundigheid
- Beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid (VvEd)
- Ervaringskennis in beleid (Movisie)
- Handreiking ervaringsdeskundigen inzetten (Verwey-Jonker)
- Handreiking kwartiermaken voor ervaringsdeskundigen (Movisie)
Kwaliteitssysteem Ervaringsdeskundigheid (KvE)
Dit kwaliteitssysteem is gericht op het professionaliseren en borgen van de kwaliteit van de beroepsmatige inzet van ervaringsdeskundigen bij het bieden van goede zorg.
Het KvE is ontwikkeld door de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim en werd in nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen en andere zorgprofessionals, cliënten en naasten, zorgaanbieders/werkgevers, opleiders en financiers (zorgverzekeraars, gemeenten) uitgevoerd.
Hieronder vind je relevante documenten rondom het KvE:
- Het register Ervaringsdeskundigen op Registerplein.nl
- Generieke module (GGZ Standaarden)
- Werkkaart Implementatie ervaringsdeskundigheid (GGZ Standaarden)
- Werkkaart Monitoring implementatie ervaringsdeskundigheid (MIE) (GGZ Standaarden)
- Beroepscode voor ervaringsdeskundige professionals (VvEd)
- Registratiereglement Ervaringsdeskundigen (VvEd)
Laagdrempelige steunpunten
Valente maakt deel uit van de IZA-werkgroep Laagdrempelige Steunpunten. Deze werkgroep zet zich in om een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten te realiseren. Deze steunpunten zijn gericht op zelfregie en herstel en bieden toegankelijke ondersteuning voor mensen met psychische klachten, waaronder verslavingsproblematiek, en hun naasten.
Bekijk ook: Handvatten netwerk laagdrempelige steunpunten IZA + financieringsmogelijkheden (VNG)
Podcasts over ervaringsdeskundigheid
- ‘Bestuurders en hun visie op ervaringsdeskundigheid’ van Ervaringsinzet.nu.
- ‘De opkomst van ervaringsdeskundigen’ van HAN Changemakers.