Dossier: doorbreken van intergenerationele overdracht
Mensen die te maken hebben (gehad) met ingrijpende gebeurtenissen, zeker in hun jeugd, kunnen daar hun hele leven negatieve gevolgen van ondervinden. Onze leden – die vrouwenopvang, maatschappelijke opvang en beschermd wonen bieden – zien in de praktijk dat hun cliënten áltijd ontwrichtende gebeurtenissen hebben meegemaakt in hun jeugd. Het risico is bovendien groot dat ook hun kinderen hier de gevolgen van ondervinden. Dit heet ‘intergenerationele overdracht’.
Leden van Valente zien het als hun opdracht om deze spiraal waar gezinnen in zitten, te doorbreken. Dit doen zij door in te zetten op voorkomen, vroegtijdig ingrijpen en ondersteunen bij herstel.
Ons doel:
In 2030 zijn de effecten van het toepassen van de kennis over het doorbreken van sociaal-maatschappelijke kwetsbaarheden van generatie op generatie zichtbaar in een afname van hulpvragen.

Position paper doorbreken intergenerationele overdracht
Valente en haar leden voeren een pleidooi voor veilig opgroeien door preventie, gefaseerde ketensamenwerking, passende hulp, focus op veiligheid en ontwikkeling, inzet van effectieve werkwijzen, wegnemen van financiële barrières en alles wat verder nodig is om dit doel te bereiken. Lees het in onze position paper.

Kwaliteitseisen aan opvang en begeleiding
Leden van Valente hebben kwaliteitseisen aan opvang en begeleiding van kinderen met elkaar afgesproken in een keurmerk (kinderen in vrouwenopvang) en een normenkader (kinderen in maatschappelijke opvang).

Methodische begeleiding
Leden van Valente zien kinderen als individuele cliënten met een hulpvraag. Kinderen krijgen daarom steeds vaker methodische begeleiding, bijvoorbeeld Veerkracht.
Informatiebronnen over intergenerationele overdracht
- Infographics ingrijpende jeugdervaringen (Augeo Foundation)
- Alles over Kinderrechten (Kinderrechtencollectief)
- Folders en checklijst ‘Het beste besluit voor het kind‘ (Kinderombudsman)
- Het verhaal over de eerste 1000 dagen van een mensenleven (Kansrijke Start)
- Hoe reageert het brein op stressvolle of onveilige situaties in het leven van kinderen en volwassenen? Bekijk de Breinbijsluiter (Augeo Foundation)
- Hoe voorkom je de overdracht van problemen van ouders op hun kinderen? Waar kunnen hulpverleners op letten en wat kunnen zij doen? Beluister de podcast-aflevering van Valente over intergenerationele overdracht (Valente)
In beeld
- Hoe ziet een gezinsopvang er van binnen uit? Bekijk De Tussenvoorziening bij het Jeugdjournaal
- NPO verzamelde kijktips over intergenerationeel trauma
- Lees het interview over Veerkracht bij MO Den Bosch
- Hoe is het in een Oranjehuis? Tv-programma Five Days Inside ging naar Moviera Utrecht
Intergenerationele overdracht: een breed begrip
Intergenerationele overdracht gaat over huiselijk geweld maar ook over trauma en ander psychisch leed, armoede en bestaanszekerheid in het algemeen. Het gaat over het voorkomen van dit leed bij kinderen én over het herkennen van de gevolgen op latere leeftijd. Onze leden zien in de praktijk dat hun cliënten áltijd ontwrichtende gebeurtenissen hebben meegemaakt in hun jeugd.

In deze portretserie komen ex-gedetineerden in beeld: wat is het verhaal achter het strafblad?
Cliënten in de forensische zorg hebben niet zelden een verhaal waarin opgroeien met huiselijk geweld, trauma en andere psychische pijn de rode draad vormen. Ergens in detentie komt vaak een keerpunt – sommigen worden zelfs hulpverlener en zetten hun ervaring in als iets positiefs.
Waar in Nederland je wieg staat, heeft grote impact op je toekomstperspectief. De Volkskrant bracht het in beeld met een interactief artikel: Eens een dubbeltje, altijd een dubbeltje?
In Nederland zijn er meer dan 400.000 ouders met psychische problemen zoals een depressie, angst of een verslaving. Kinderen van deze ouders (KOPP/KOV) hebben het vaak extra moeilijk, en lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd zelf problemen te ontwikkelen. Augeo Foundation maakte een infographic.
Ongewilde erfenis: intergenerationele overdracht van bestaansonzekerheid. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving maakte een mooie bundel waarin 14 verhalen laten zien wat bestaansonzekerheid met je doet, en hoe moeizaam de weg hieruit in Nederland is.
Nieuws van Valente over intergenerationele overdracht
Geen items gevonden