Dossier: maatschappelijke ggz
Op deze pagina bundelen we content van onszelf en andere belangrijke partners uit de maatschappelijke ggz.
De maatschappelijke ggz is een term die wordt gebruikt om de sector Beschermd Wonen en Begeleiding (BW&B) aan te duiden. Hiermee wil Valente samen met haar leden inzetten op een duidelijkere positionering van het werkveld ten opzichte van andere partijen. De term zal dan ook steeds vaker voorbij komen in nieuwsbrieven en artikelen op de website.
De werkdefinitie voor ‘maatschappelijke ggz’ luidt als volgt:
“Wij ondersteunen mensen die (tijdelijk) psychisch kwetsbaar zijn, zodat zij zich kunnen richten op meedoen aan de samenleving. Daarmee versterken wij buurt en wijk en ontlasten wij de vraag naar gespecialiseerde ggz. Ons uitgangspunt hierbij is dat mensen niet gedefinieerd worden door hun psychische kwetsbaarheid, maar juist veel meer zijn en kunnen bereiken. We zijn gericht op (maatschappelijk) herstel, inclusie en kwaliteit van leven vanuit de visie van positieve gezondheid.”
Ons doel:
In 2030 hebben mensen met een psychische kwetsbaarheid, net als iedere andere burger, dezelfde rechten en gelijke kansen om volwaardig mee te doen. Er vindt geen discriminatie of stigmatisering vanwege psychische problemen meer plaats.
Praatplaat maatschappelijke ggz
Valente heeft twee praatplaten beschikbaar. Eentje over ‘de route van betekenisvol leven’, en eentje over de positie van maatschappelijke ggz, gemaakt door RIBW Overijssel. Daarbij hoort ook een uitlegvideo.
Verhalen uit het werkveld maatschappelijke ggz
Leden van Valente die maatschappelijke ggz bieden, vertellen graag over hun werk. Lees in deze artikelen meer over het werkveld:
- BW&B: een beeld van ons werkveld en zijn belangrijkste pijlers
- ‘Menswaardige zorg bieden aan wie mensonwaardig behandeld zijn’
- Werkveld BW&B: ‘Meedoen geeft zingeving en het gevoel ertoe te doen’
- ‘De community helpt mensen hun toekomst weer wat zonniger in te laten zien’
- ‘Destigmatisering vraagt om een kritische geest, om constante zelfreflectie’
- Interview Louise Olij: ‘Respijthuis levert gebruikers veel op en voorkomt ook nog eens een heleboel uitgaven’
Uitgelicht: Kwaliteitsstandaard voor professionals in herstelondersteunende zorg
Herstelondersteunende zorg definiëren we in deze kwaliteitsstandaard als alle ondersteuning geleverd door professionele hulpverleners gericht op het bevorderen van het unieke herstelproces van een persoon. Deze kwaliteitsstandaard biedt houvast voor alle professionals die dagelijks deze zorg leveren, al dan niet als ervaringsdeskundige, en beschrijft de professional en zijn bijdrage aan het herstelondersteunend leefklimaat van de cliënt.
Nieuws van Valente over maatschappelijke ggz
In onze kennisbank
Hier vind je brieven die Valente verstuurt rond dit onderwerp (vooral naar de Tweede Kamer en ministeries) en ander materiaal, zoals position papers en verhalen. Ook verwijzen we in de kennisbank graag naar andere informatieve platforms.
Informatiebronnen over de maatschappelijke ggz
- Infographic BW&B/maatschappelijke ggz (Valente)
- Plan van aanpak Community Next: start van positionering maatschappelijke ggz (Valente)
- Twee artikelen over toekomst beschermd wonen en begeleiding (Valente)
- Interview met Linda van den Brink: ‘Benut de sociale basis en de maatschappelijke ggz, schuif mensen niet meteen door naar de behandel-ggz’ (Valente)
- Handvatten netwerk laagdrempelige steunpunten (Valente)
- Interview Alieke Geerds: ‘Ervaringsdeskundigheid is geen doel op zich’ (Valente)