Dossier: participatie
Participatie gaat over meedoen in de samenleving. Iedereen moet kunnen meedoen: jongeren en ouderen, mensen met fysieke of psychische problematiek, of je nu in een huis of opvang woont. Deze dossierpagina gaat vooral over arbeidsparticipatie: het (weer) verkrijgen van een zinvolle daginvulling in een vorm van werk. Voor mensen die om de een of andere reden in een kwetsbare situatie terecht zijn gekomen door bijvoorbeeld dakloosheid, psychische belemmeringen, verslaving of huiselijk geweld.
Te vaak wordt verondersteld dat deze mensen niet toe zijn aan het zoeken, vinden en behouden van werk. Gelukkig komt er steeds meer kennis en ervaring dat werk cruciaal is voor het herstel en het voorkomen van maatschappelijke uitval. Het helpt mensen om weer ritme in hun leven te krijgen, zich zinvol te voelen en hun zelfvertrouwen te vergroten, wat kan bijdragen aan het voorkomen van terugval in dakloosheid. Het is daarom belangrijk dat er zo vroeg mogelijk in het traject aandacht is voor het vinden van een passende daginvulling.
Op deze pagina vind je content over participatie, van onszelf en belangrijke partners.
Ons doel:
In 2030 hebben alle cliënten de kans om een passende daginvulling of betaald werk uit te voeren dat aansluit bij hun ambities en mogelijkheden.
Nieuws van Valente met onderwerp participatie
Nieuws van externe bronnen
- September 2024: verlenging IPS voor de gemeentelijke doelgroep– Miljoenennota
- Augustus 2024 Sterk door werk: documentaire IPS voor kleine ggz-organisaties
- juni 2024 ZonMw: onderzoek openheid over psychische klachten in de werkomgeving
- 07-06-2024 Verlenging Hoofdzaak } Werk tot 2026
- 11-06-2024 Kamerbrief VWS over Zorg en werk
Inspiratiedocument Werken aan Participatie
In 2022 is de Werkgroep Participatie van Valente gestart met het handen en voeten geven van het speerpunt Participatie. Eén van de opbrengsten van de activiteiten van de Werkgroep is het inspiratiedocument Werken aan Participatie.
Het inspiratiedocument is opgesteld met en voor de organisaties die dagelijks in touw zijn met het ondersteunen van kwetsbare mensen. Er zijn immers zoveel mooie initiatieven in de praktijk zonder dat het breed bekend is.
Valente & het nieuwe kabinet
Voor een samenleving waarin iedereen op zijn of haar manier kan meedoen, zijn politieke keuzes nodig. Daarom maakte Valente een pamflet en stuurde dat naar alle politieke partijen als input voor de verkiezingsprogramma’s. In deze video legt onze directeur Esmé Wiegman uit wat er nodig is van de politiek:
Uitgelicht: De Nieuwe Toekomst
In het programma De Nieuwe Toekomst leren vrouwen die (ernstig) huiselijk geweld hebben meegemaakt om weer in zichzelf te geloven en ontdekken ze hun ambities en mogelijkheden voor de toekomst. Uit een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door Social Finance NL blijkt bovendien dat investeren in De Nieuwe Toekomst loont: voor elke euro die de gemeente investeert in de uitvoering van het programma, levert dit de gemeente tot wel 1,78 euro op in maatschappelijke waarde.
In een interview met Valente vertelt deelneemster Natasja over De Nieuwe Toekomst: ‘Het negatieve kan positief worden door je eigen kracht’
In onze kennisbank
Hier vind je brieven die Valente verstuurt gerelateerd aan participatie (vooral naar de Tweede Kamer en ministeries) en ander materiaal, zoals position papers en verhalen. Ook verwijzen we in de kennisbank graag naar andere informatieve platforms.
Informatiebronnen over participatie
- Documentaire over IPS voor kleine ggz-organisaties (augustus 2024)
- Samenwerkingsplatform Sterk door Werk
- Werkmonitor Hoofdzaak Werk rapportages van kenniscentrum Phrenos
- Programma simpel switchen in de participatieketen o.a. over beschut werk en dagbesteding (publicatie Rijksoverheid maart 2024)
- SCP: Participatie is naast kunnen en moeten ook een kwestie van willen en mogen
- Thema Bestaanszekerheid en waardevol werken bij Movisie
- Alles over Zorg en participatie bij het Trimbos Instituut
- (Arbeids)participatie bij Verwey-Jonker
- Simpel Switchen: verlaagt de drempel van uitkering naar werk (Divosa)
- 12-2-2024: onderzoek UWV en Amsterdam UMC – Grootste kans op baan met re-integratietraject IPS
- Routekaart participatie aangevuld juni 2024
- Onderzoek IPS voor mensen met een licht verstandelijke beperking (juli 2024) m.m.v. Cordaan.
- Rapport Movisie werkt IPS voor mensen met een lvb?
Uitgelicht: Toolkit Programmaraad
Er zijn veel regelingen, instrumenten en hulpmiddelen die je als professional kunt inzetten om werkzoekenden en werkgevers te helpen. In de Toolkit Programmaraad vind je hier meer informatie over. Daarnaast staan er in de tool verschillende handreikingen en ook een overzicht van het opleidingsaanbod voor jou als professionals in de werkzoekenden en werkgeversdienstverlening.
Evenementen met thema participatie
Geen items gevonden