Wonen eerst
Zie jij vannacht de maan, of het plafond van je slaapkamer? Valente pleit voor een passende woonplek voor iedereen.
Dakloosheid is een enorm probleem, dat in stand gehouden wordt door de woningnood. En niet alleen de opvang zit vol, ook in beschermd wonen is geen doorstroom meer mogelijk. Op deze pagina lees je meer over het probleem én verschillende oplossingen die er zijn.
Goede praktijkvoorbeelden van snellere uitstroom
Gemengd wonen
Gemengd wonen is opgezet om dakloze mensen succesvol samen met anderen in een gewoon buurtje te kunnen laten wonen, waarbij ze steun kunnen ervaren, waar nodig begeleiding krijgen en kunnen bijdragen aan het gewone leven.
Sneller Thuis
Met ‘Sneller Thuis’ hebben vrouwenopvang instellingen tools in handen om de verblijfduur van cliënten in de opvang te verkorten. Sneller Thuis is een praktijkexperiment vanuit het programma Geweld Hoort Nergens Thuis.
Room First
Een kamer waar je stappen zet om je eigen woning te vinden. In Room First hebben cliënten zelf de regie. Ze volgen er een training en krijgen een begeleider met wie ze aan de slag gaat om hun situatie te verbeteren. Zodat ze snel klaar zijn voor een volgende stap.
Onder de Pannen
Verhuur een kamer in jouw woning aan stads- of dorpsgenoten die door omstandigheden hun woning (dreigen te) verliezen door oorzaken als een relatiebreuk, einde huurcontract of verlies van baan. Iedereen met een kamer over kan meedoen.
Loket Housing
Loket Housing is het centrale toegangsloket in Zuid-Limburg voor mensen vanaf 18 jaar met een huisvestingsvraag in combinatie met een begeleidingsvraag. Het loket bemiddelt naar een passende (huur)woning of bemiddelt bij ernstige woonoverlast om uithuiszetting te voorkomen.
Het Bouwdepot
Het Bouwdepot biedt thuisloze jongeren een jaar lang maandelijkse steun om aan hun toekomst te werken. In de vorm van een stabiel maandelijks inkomen, geven ze deze jongeren wat ze nodig hebben: (financiële) rust en de mogelijkheid om zelf aan persoonlijke doelen te werken.
Onze oproep: pak dakloosheid aan!
Voor het beëindigen van dakloosheid zijn politieke keuzes nodig. In deze video legt beleidsadviseur Ineke Baas uit wat er nodig is van de politiek:
Hoe word je dakloos?
Cliëntreis dakloosheid
Hoe worden mensen dakloos? Welke persoonlijke en systeemfactoren spelen een rol? Hoe kom je eruit? En: wat moet er veranderen in Nederland om dakloosheid aan te pakken?
De stad door dakloze ogen
Toen hij dakloos was, had Ron elke dag een vaste route om wat routine te bewaren. Een deel ervan, en plekken in Utrecht die een rol speelde in zijn dakloze leven, deelt hij graag met ons. Wat Ron je laat voelen tijdens de wandeling is hoe anders je de stad beleeft als je dakloos bent.
Benarde inkomenspositie alleenstaande jongeren
Uit herhaald onderzoek van het Nibud blijkt dat de inkomenspositie van zelfstandig wonende jongeren nog steeds zeer zorgwekkend is. Om die reden publiceert Humanitas Onder Dak een infographic die dieper ingaat op deze problematiek.
Help mee met actievoeren!
24 januari start de begrotingsbehandeling van VWS in de Tweede Kamer. Valente deelde ter plaatse stickers en onderstaande ansichtkaart uit beschikbaar is om te downloaden (voor- en achterkant) voor iedereen die graag meehelpt met aandacht vragen voor de wooncrisis en de grote druk op de opvang.